Food styling tips – Niet alles is wat het lijkt

In onze vorige blog over Food styling zoomden we in op de handige tools die je kunt gebruiken. Maar als all-round fotostudio maken wij natuurlijk ook gebruik van verschillende trucjes. In deze blog nemen we je mee in de wereld van food styling tips & tricks. Niet door vertellen he?

Hoe zorg je er nu voor dat het eten in zijn allerbeste staat van het beeld afspat? We zullen een paar food styling tips met je delen, maar er zijn ook een hoop geheimen van de smit die we nooit zullen prijsgeven ;)

 

Truc 1: Het creëren van stoom of rook

Wanneer je stoom in een gerecht nodig hebt, gebruikt men ook wel eens een tampon. Je ziet een lekker pastagerecht met stoom op de foto. Het geeft je de indruk dat het zo van het fornuis komt, maar in werkelijkheid staat het gerecht er waarschijnlijk al even. Het licht moet goed afgestemd zijn, de stylist voegt nog wat props toe, de foodstylist gaat in de weer met verse kruiden en tegen de tijd dat het gefotografeerd wordt, is de pasta al koud. Hoe krijg je dan toch de stoom op de foto? Daar zijn een aantal trucjes voor. Zo kun je werken met ‘steam chips’ in aluminiumfolie, of met koud ijs. Maar de gekste truc is hier toch wel de tampon. Deze laat je helemaal volzuigen met water en doet ‘m in de magnetron. Vervolgens krijg je een mooie stoombron die je in het gerecht, of achter het bord, kunt verwerken. Op en top food styling!

 

 

Truc 2: Hoe ga je smelting tegen & creëer je prachtige condens?

Eigenlijk geldt hetzelfde voor een ijskoud glas frisdrank bijvoorbeeld. Hoe zorg je ervoor dat de ijsklontjes niet gaan smelten in de hitte van de lampen? En hoe zorg je ervoor dat er mooie condens op het glas blijft zitten in een warme omgeving? Hiervoor zijn allerlei middeltjes en tools: ijsklontjes zijn vaak van plastic of van speciaal glas. Hierdoor smelten ze niet in de vloeibare substantie. Een trucje voor het condens op het glas is het volgende: Spray het glas in met deodorant; zo heeft de volgende mix de kans om te blijven zitten. De volgende mix is een mengeling van glycerine en water. Dit wordt een soort gel en wanneer je het in een spray-container mixt, kun je het er in minuscule druppeltje op het glas spuiten. De gel beweegt niet en kun je zelfs met een kleine prikker nog modelleren (grotere druppels en kleinere druppels). Perfect voor in een hete set!

 

 

Truc 3: Voorkom mengeling van vloeistoffen voor mooiste resultaat

Om ervoor te zorgen dat vloeistoffen niet opgezogen worden in een ander product, wordt er ook wel eens textielbeschermer gebruikt. Dit is een waterbestendige substantie in een spray, die voorkomt dat de ondergrond absorbeert. Dit kan bijvoorbeeld heel handig zijn wanneer je van die leuke, fluffy American pancakes fotografeert, waar de siroop vanaf moet druipen. We weten allemaal wel dat zo’n heerlijke pannenkoek de siroop meteen zal opnemen en een bruine, opgedroogde streep achterlaat. Food styling technisch gezien, niet het resultaat wat je wilt. Door de pannenkoeken in te sprayen met een textielbeschermer, ziet de pannenkoek er nog natuurlijk uit, maar zal het de siroop niet meer absorberen en in al zijn glanzende glorie van de pannenkoek afdruipen. We hoeven je natuurlijk niet te vertellen dat de pannenkoek dan niet meer eetbaar is ;)

 

 

Truc 4: Hoe behoud je de juiste kleur?

Er wordt voor wijn, en andere soms fleurige drankjes, heel vaak kleurstof gebruikt om het op de juiste kleur te brengen. Wijn is soms geen wijn, maar water met een paar druppels van de juiste kleurstof, om het soms een wat verfijnder contrast te kunnen geven of een wat diepere kleur te geven. Dit hangt meestal ook van sfeer in de set af. Zomerse drankjes met een fijn kleurtje onderin, is ook meestal gefabriceerd met kleurstof. Zo ziet het er wel heel fleurig en fris uit!

 

 

Truc 5: Wat kun je het beste gebruiken als opvulling?

Aardappelpuree is een veelgebruikt trucje in food styling. Je kunt er bijvoorbeeld producten mee opvullen (bijvoorbeeld een ijshoorntje totdat het bolletje komt, of enchilada’s, loempia’s, taco’s etc). Zo wek je het idee dat ze helemaal vol en luscious zijn van de ingrediënten, maar in werkelijkheid vult de aardappelpuree ze mooi op. Of wanneer je een hele grote berg rijst moet maken, kun je ervoor kiezen om een stevige basis van aardappelpuree neer te zetten, met een klein laagje rijst eraan gekleefd. Het is relatief goedkoop, in grote aantallen te maken en goed te modelleren, waardoor het zich perfect leent voor food styling. Een fijne go-to van vele foodstylisten. Heel in het begin werden er ook nog wel eens bolletjes ijs gemaakt van aardappelpuree. Je kon dit goed ‘scoopen’ en mooie bolletjes mee maken, met dezelfde structuur als dat van ijs. Tegenwoordig wordt er toch steeds meer met andere substanties of met echt ijs gewerkt, omdat het in de klantbeleving wordt gewaardeerd wanneer ijs zacht, romig, half smeltend op de foto staat (en niet meer zo’n hard bevroren bolletje). Overigens wordt soms voor een fijne dot slagroom ook wel eens scheerschuim gebruikt. Denk dus wel twee keer na voordat je een lekkere hap ijs van een food styling set wilt nemen. Voor je het weet bijt je dus in aardappelpuree (or worse) met scheerschuim ;)

 

 

Truc 6: Het geheim van scheerschuim?

Om verder te gaan in het scheerschuim-verhaal: er worden wel meer badkamerproducten gebruikt bij food styling. Bedenk maar eens wat er gebeurt met een kommetje cornflakes met melk dat al eventjes staat…. Juist, dat wordt een grote, kleffe bende en dat ziet er niet heel appetijtelijk uit. Om te voorkomen dat de melk in de krokante, crispy cornflakes trekt, gebuikt men vaak haarcrème, vermengt met zonnebrand. Anderen gebruiken ook wel eens witte lijm (van die klassieke school-lijm) of een vloeistof op basis van vet. Al deze genoemde mixen of vloeistoffen trekken niet in de cornflakes, waardoor ze mooi krokant blijven voor de foto. Dat zijn fijne food styling tips!

 

Truc 7: De perfecte rauwe look!

RAW, maar hier bedoelen we niet het foto-bestand. Vlees is soms niet helemaal gaar als het op de foto gaat. Een hele kalkoen of kip kan van binnen nog rauw zijn, als het er aan de buitenkant maar goed uit ziet! Een krokant velletje, de juiste goud-bruine kleur en vleessappen is vaak alles wat je nodig hebt, ongeacht hoe het stuk vlees er aan de binnenkant aan toe is. Wist je dat er voor de mooie, bruine kleur ook wel eens gebruikt gemaakt wordt van schoensmeer? En om het huidje een mooie structuur en glansje te geven smeren ze het daarna nog in met kipkruiden, paprikapoeder en olie. Dit goedje zorgt ervoor dat de kip er to-die-for uit ziet, hoewel het soms beter is als je geen hap neemt. Een kleine koksbrander kan zorgt voor de juiste karamelisatie en verbrande stukjes, zodat het lijkt alsof hij uren aan het spit geroosterd is.

 

Truc 8: De heeeerlijke soufflé truc!

Nu eens een trucje zonder dat we gekke sprongen maken: We weten allemaal hoe erg een soufflé in kan zakken als je hem uit de oven hebt gehaald. Zonde, want hij was zo mooi! Tegen de tijd dat de soufflé op de foto gaat, is hij helemaal verpieterd en is al het food styling werk voor niets. Maar niet na deze tip: gebruik metalen spijkers of schroeven en doe ze onderin je soufflé vorm. Giet daarna je soufflé mix in de vorm en bakken maar! De hitte die de metalen behouden nadat je de soufflé uit de oven haalt, zorgen ervoor dat je baksel fier overeind blijft staan!
 

Truc 9: Bubbly bubbels

Nog zo’n handig tip voor food styling is de volgende: drankjes met bubbels hebben vlak na het inschenken van die fijne, bubbly bubbels. Mooi om te fotograferen, maar na luttele seconden zijn alle springerige bubbels verdwenen en houd je een levenloos glas over. Wil je de bubbels weer tot leven roepen? Strooi dan een klein beetje poedersuiker in het glas en plop, daar zijn ze weer!

 

Overigens wordt door foodstylisten in food styling zo vaak mogelijk gebruik gemaakt van the real deal! Producten worden zo vaak mogelijk zonder gekke trucjes of rare sprays en smeersels gepresenteerd, maar een enkele shoot vraagt wel eens om aanpassingen. Soms komt dat door de locatie (bijvoorbeeld ijs maken in een weiland op een zomerse dag zonder schaduw) en soms komt dat door de lange duur van de opbouw van de set of door de opbouw en aanpassing van het licht. Je gerecht kan zomaar een tijdje ergens staan en dan is het wel fijn en wenselijk als het zo lang mogelijk in de meest optimale staat blijft. Daarvoor zijn de tips en tricks dan heel handig. Maar iedereen zal altijd de voorkeur geven aan het product in zijn natuurlijke vorm.

Welkom in de wondere wereld van food styling! We durven te wedden dat je de volgende keer met een heel andere blik naar een gegrild kippetje of een fles scheerschuim kijkt ;)