Food Styling - De wereld van food styling

Food styling en foodfotografie gaan hand in hand. Want waar is een mooi bord spaghetti zonder een foodstylist? We nemen je mee in de wereld van food styling, via een serie blogs. De eerste is vers van de pers en, beware, het kan je kijk op voedsel voor eeuwig veranderen

Food styling

Over food styling kunnen we heel veel schrijven, want het is een ontzettend leuk en interessant onderwerp! Foodstylisten zijn ‘de chef’ als het aankomt op het koken voor gerechten die op de foto moeten. Food styling en foodfotografie gaan daarom hand in hand. Want de fotograaf kan het gerecht met het juiste licht en apparatuur wel lekker op de foto zetten, maar het gerecht en de ingrediënten moeten er ook van zichzelf nog eens echt lekker uit zien! En dat is in veel gevallen een kunst op zich. Denk maar eens aan een bord vol pasta of gevulde enchilada’s. Zulke gerechten worden al snel een rommeltje en maakt het lastig om ook alle ingrediënten te laten shinen in de foto. Food styling is een vak apart en kent heel veel kneepjes, tips & tricks die foodstylisten zich eigen maken om alles uit het gerecht te kunnen halen. De ‘styling in food styling gaat niet om de styling om het eten heen (zoals een servetje, schaaltje, vorkje, kaarsje, etc --> daar heb je immers ‘stylisten’ voor), maar om de styling van het eten zelf. Heb je bijvoorbeeld een heerlijke steak, dan is het vaak het mooist als daar ook echte grillstrepen op zitten. Een frisse, gesneden appel is het frist als hij niet bruin is geworden (van het lange wachten op de shoot bijvoorbeeld), een leuke cocktail ziet er fijn uit met een stukje vers fruit en ijsklontjes. Een tomaat uit de oven ziet er het lekkerst uit als hij goed gerimpeld en gekarameliseerd is, een sticky sparerib ziet er het lekkerst uit met lekker glanzende saus, etc! Het gaat er dus echt om hoe het eten bereid is en op welke manier de ingrediënten geshowcased worden.

 

 

Food styling gaat dus echt om het stylen (bereiden) van de ingrediënten en gerechten, waarbij ze uitblinken in optima forma. Trouwens, je moet niet opkijken van de verschillende manieren waaróp dat gebeurt! Schrik niet als ijs gemaakt blijkt te zijn van aardappelpuree of van puur vet met allerlei hulpmiddeltjes. Alleen voor de foto uiteraard. Want je kunt vaak slecht een echt ijsje zo mooi van structuur bewaren in een set met allemaal hete lampen; het smelt voor je ogen! Foodfotografie en food styling vergt vaak veel creativiteit en omdenken om de gerechten of producten onder alle omstandigheden mooi op de foto te krijgen! Daar zijn heel veel trucjes voor die binnen food styling toegepast worden, waar je de volgende keer meer over kunt lezen. Een kijkje achter de schermen, zo tof!

The art of plating

Food styling is all about the art of plating! Ken je dat, ‘the art of plating’? Er is zelfs een heuse, populaire hashtag voor die écht alle foodies, foodbloggers, chefs, foodinfluencers, foodstagrammers, foodfotografen en foodstylisten wel kennen! The art of plating gaat om de kunst van het opmaken van een bord. Dit gaat ook vaak naar gelang de opdracht van de klant. Dit vloeit voort uit de branding van het merk. Dus waar het ene merkt verlangt dat de borden wat rommeliger, authentieker ogen, heeft een ander merk de gerechten graag in een hele ‘cleane’, simplistische style. Het is bij food styling van belang dat je altijd de achtergrond van het merk kent waarvoor je de gerechten gaat maken. De ene opdracht zal wat meer haute cuisine verlangen dan een andere. Binnen food styling heeft elke foodstylist een eigen handtekening, maar het is dus heel belangrijk dat de juiste foodstylisten aan de juiste opdrachten gekoppeld worden. Zo kan de één uitblinken in het food stylen van ijs en een ander uitblinken in haute cuisine bereiden van vis.

 

 

Wil je meer weten? In de volgende blog zullen we het hebben over wat er voor food styling allemaal nodig is aan gereedschap. Wat sleept iedere foodstylist met zich mee en zijn er nog bijzondere tools waar we het bestaan niet van wisten? Snel meer!